31 Mart 2015 Salı

Osmanlı Padişah Anneleri Ve Hanımları Hakkında Yazılanlar Hayal Mahsülüdür

Osmanlı Devleti'nde saray kadınlarının menşe'leri ve fiziki hususiyetleri ön plana çıkarılmamış olmasına rağmen, bazı yazarlar siyasi ve maddi menfaat beklentisi ile yazdıkları eserlerinde bu hususları çokça işlemişlerdir. Şurasını unutmamak gerekir ki, onların yazdığı bu hususlar doğru bilgiler değildir. Çünkü bu bilgiler, yazarların kendi hayal ve fantezilerine dayanmaktadır. Bu hususta bir şeyler yazabilmek için elde orijinal kaynaklar ve vesikalar olmalıdır. Bizler biliyoruz ki, padişahların aile mahremiyetine ait ne bir vesika ne de bir kaynak mevcuttur.
Çünkü Harem'den dışarıya bir haber çıkması mümkün değildir. Osmanlı saray teşkilatının mükemmelliği hususunda bir şey söylemeye hacet yoktur. Dolayısı ile onların hayatlarına dair bilgiler umumiyetle mutad bürokratik muameleler veya merasimlerle ilgilidir. Mesela Gülnuş Valide Sultan'ın iki oğlu Şehzade Mustafa  ve Şehzade Ahmed; 1674'te sünnet olmuşlardır. Bu merasimi anlatan eserde, şehzadelerin annesi olan haseki sultanın veya babaanneleri olan valide sultanın adı hiç geçmemektedir.
Şurasını belirtmekte fayda vardır ki, ne ecdadımızın örfünde ne de İslam hukukunda, sünnet ve evliliklerde bu merasim ve düğünlere hanımların iştirak etmesine dair bir yasaklama yoktur. Ancak merasimler ayrı ayrı icra edildiğinden ve bu merasimleri mevzi edinen eserlerin müellifleri de sadece padişahın iştirak ettiği yani erkeklerin bulunduğu merasimleri mevzu aldığından bu çeşit eserlerde hanımlar zikredilmemiştir.
Bu gerçeklerden hareketle onların fiziki görünüşleri ve davranışlarıyla ilgili yazılanlar bazı müelliflerin şahsi düşünceleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder